En walk in closet är ett separat rum som är specialdesignat för förvaring av kläder, skor och accessoarer. Ofta är walk in closets rymliga, välplanerade utrymmen med gott om förvaring och smarta lösningar för att hålla ordning på garderoben.

Fördelar med walk in closet

Det finns många fördelar med att ha en walk in closet. Ett sådant ger möjlighet att förvara alla kläder och accessoarer på ett stilrent och organiserat sätt. I en walk in closet slipper man trängas bland kläder som hänger tätt i en liten garderob. Allt har sin plats och det är lätt att hitta det man söker. Ett annat plus är att man kan inreda och skräddarsy sin walk in closet precis som man vill ha det. Med genomtänkta förvaringslösningar och smart inredning kan man få ett drömutrymme för kläder och accessoarer. En walk in closet ger också möjlighet att ha speglar, belysning och inredningsdetaljer för att skapa rätt känsla.

Planering av walk in closet

När man ska inreda en walk in closet är planering A och O. Det gäller att tänka igenom hur utrymmet ska användas och vilka förvaringsbehov som finns. Mått och layout behöver planeras noga för att få plats med allt. Ofta delas en walk in closet in i olika zoner, till exempel för kläder, skor, väskor och smycken. Med genomtänkta förvaringslösningar för varje zon kan man få en funktionell och stilren garderob. Det kan vara bra att rita upp en skiss över hur walk in closet ska se ut. På så vis är det lättare att placera hyllor, lådor och galgar på rätt sätt.

Inredning och material i walk in closet

När zonerna är planerade är det dags att fundera på inredning och material. En snygg walk in closet kännetecknas av stilrena ytor och linjer. Populära material är exempelvis vitt laminat på väggar och golv samt hyllplan i ljust trä. Andra detaljer som bidrar till känslan är belysning i taket eller i hyllplanen, spegeldörrar och inredningsdetaljer i metall, som klädstång och galgar. Förvaringslösningarna bör vara genomtänkta med lådor och hyllor anpassade för olika typer av plagg och accessoarer.