Det finns många fördelar med att renovera hemma – man får det som man vill och därmed ett hem att trivas i, samtidigt som det också i många fall ökar värdet på bostaden. För hemmafixaren finns många smarta renoveringstips att ta del av för att lyckas, oavsett om man ska tapetsera, lägga golv eller genomföra större förändringar.

Lär dig mer – och fler renoveringstips

Internet är en källa till både inspiration och kunskap och det finns gott om renoveringstips att hitta för den som står inför ett projekt i hemmet. Det finns alltifrån guider i text till videos där man kan se både hantverkare och amatörer visa olika typer av moment. Oavsett vad det är man ska renovera kan det vara smart att lära sig mer om både material, verktyg och tillvägagångssätt, så att man inte gör fel och tvingas göra om.

Låt renoveringen ta tid

Ett annat bra renoveringstips för hemmafixaren är att låta projektet ta tid. Räkna inte med att det ska vara klart på en helg – det mesta tar mer tid än man kan tro och innefattar dessutom fler moment än man kanske räknat med. För ett bra resultat finns inga genvägar, så ha tålamod och räkna med att renoveringen kommer hålla på ett tag.

Gör inget som du inte klarar av

När man ska renovera hemma på egen hand är det viktigt att inte ta sig vatten över huvudet – det vill säga ge sig på ett projekt som man inte klarar av. Det kan handla om att man inte har rätt kunskaper, saknar viktiga verktyg eller att arbetet helt enkelt är för stort, tungt och omfattande för att man ska kunna klara av det helt på egen hand och då finns ingen anledning att försöka.

Man kan skada sig själv och man kan även skada bostaden så ett viktigt renoveringstips är att be om hjälp när det tar stopp. Fråga någon du känner, som är någorlunda händig, eller låt en hantverkare genomföra ett eller flera moment som är svåra. Det kommer löna sig i slutändan, även om planen var att göra allt själv!

Sammanfattningsvis kan man säga att tre bra renoveringstips för hemmafixaren är:

  • Läs på och lär mer om hur det aktuella projektet kan genomföras
  • Gör en rimlig tidsplan
  • Ta hjälp när och där det behövs